Magen då? jo den mår bra nu när jag bl.a. minskat på gluten å laktos. Sedan jag lagt om min diet och funderat lite på vad och hur jag äter, har magen fungerat mycket bättre.
Jag har inte uteslutit helt gluten eller laktos (de va ju faktist fastlagstisdag!), men jag minskar användning av dessa. Dessutom har jag också tänkt se efter med råa morötter, kål, lök och bönor - ni vet, saker man ska se efter med oavsett känslighet. Vete å råg tror jag kan vara ganska stora bovar i dramat, å surskorpor som dessutom är processernas kan jag skippa. En del tycker man ska minska på frön å nötter, men det sambandet har jag inte märkt av. Sötningsmedel vet jag att min mage reagerar på, så det lever jag helst utan, liksom kolsyrade drycker å jäst.
Sen rent allmänt så tror jag symtomen kan bero på att min mage reagerar på stress. Det förklarar inte allt, men något. En del reagerar på stress med ryggsmärtor, andra med migrän, jag känner stressen i magen. Å det kan jag bara påverka genom att lugna ner mig å mina krav. Jag planerar äta långsammare å mer medvetet. Jag föredrar att äta i lugna ställen, utan extra buller om möjligt.
I grund å botten är det här enkla saker jag ännu kan göra för min mage. En medvetenhet om hur mina val påverkar hur jag mår och att ta dem på allvar, fastän de inte är så svartvitt som att jag har eller inte har en viss diagnos. (Att röra på sig rekommenderas ju också, men de tror jag att jag gör helt tillräckligt som det är.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar