onsdag 19 februari 2014

Intolerant, men mot vad?

Jag har nu, speciellt de senaste två åren, lidit tidvis av riktigt jobbiga magbesvär. Det är sådana symtom som man inte går ut med i en blogg, men den med lite fantasi kan ju föreställa sig... De har i af blivit av den graden att jag börjar misstänka starkt att det inte "bara" är stressmage, utan att jag helt enkelt inte tål äta något.

Min högsta tippning är glutenintolerans. Mellan 10 och 20 % av kvinnor här i trakterna lär vara det, även om de flesta är "odiagnosticerade". Inte konstigt att den glutenfria dieten har vunnit mark med andra ord. Även om glutenintolerans har varierande symtom, kan jag skriva under de vanligaste; magbesvären, järnbristen, mm.

När man har glutenintolerans kan den börja te sig även som laktosintolerans när den är obehandlad, vilket innebär att även mjölkprodukter kan ge utslag. 

Vad gör man åt detta då? Jo man går till ett labb-test. Eller också kör man utan test å testar hur kroppen reagerar, eftersom man kan vara gluteinkänslig, eller lida av ibs utan att vara laktos- eller glutenintolerant. Själv ska ja testa lite först, sen ska jag också besöka en sjukskötare nästa vecka, som kanske kan ge mig lite svar. 

Inga mer vetemuffins åt mig??




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar