måndag 7 maj 2012

urskog, utsjoki & norge

Är äntligen "hemma" i vår lägenhet Titti i Karigasniemi efter en dags utflykt till Utsjoki, Nuorgam och Norge. Den lilla skolan vi besökte i Utsjoki hade mindre än 50 elever i hela lågstadiet, högstadiet och gymnasiet. De som de kallade shoppingcenter var en k-market och tillhörande alko. Intressant nog var de ingen av eleverna som tyckte att det var speciellt jobbigt att man måste resa 500km för att ta körkortslektioner i Rovaniemi, eller för övrigt inte ha tillgång till allt jag själv är van att ha tillgång till inom närmaste kilometrar; klädbutiker, bio, frisör mm. Det enda de sörjde var att man inte kan utveckla sin hobbies till den nivån de önskade eller studera till sitt drömyrke i Utsjoki.

På sätt och vis kan jag förstå dem. När jag tittade på de vackra utsikterna, fjällen och de söta renarna efter vägarna. Vi tog en 100km omväg och kom till Norje, där vi shoppade norska matprodukter ( läs : godis) och bara njöt av hur otrolig naturen kan vara. På en nivå förstår jag dem och deras kottsamlande för att bevara naturen eller att man klarar av 9 månader det vi kallar vinter i hopp om sommar.

Ikväll väntar en liknande kväll som igår med film, bastu och tidigt i säng. Imorron en liknande dag. Trött, men nöjd med dagen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar