tisdag 24 september 2013

10 kg lättare

Inte rent fysiskt, utan psykiskt. Tricket: rensa garderoben på allt skräp du samlat på dig genom åren som fattig studerande. Alla dåligt sittande, icke-välsittande plagg. Alla plagg som inte skriker Heidi. Allt som jag inte använt sedan jag var två storlekar mindre. Jag erkänner att jag ännu har några såna plagg som jag helt enkelt inte kan ge bort till välgörenhet ännu utan att ge en sista chans, men i alla fall, det värsta är borta nu efter den andra rensningen på några månader.

Problemet för mig är liksom för många andra att jag inte varit riktigt ärlig mot mig själv. Jag har blundat för sanningen att ett plagg som är missformat kommer aldrig nånsin att passa mig väl. Jag har inte erkänt att jag aldrig kommer att ha samma figur som jag hade som tonåring igen. Jag har inte velat bekänna att en dålig bh är en dålig bh, hur ny den är som helst. Å jag har ljugit när jag trott att jag säkert kommer använda den skjortan bara tillfället, hårtonen och känslan är den rätta.

Jag har ingen speciell stil i mina kläder men jag känner ett gott klädval när jag väl prövat den några gånger. Impulsshopping händer så lätt för mig trots min sparsamhet och kanske just därför att jag så gärna vill att ett fynd ska passa mig så bra, det är ju så billigt! Ibland kan jag till och med köpa ett plagg bara för att jag den dagen känner mig snyggare och värdigare ett plagg än vanligt och de mest konstiga plaggen följer då med hem. Samtidigt har jag också låtit bli vissa plagg jag ångrar att jag inte köpt för att jag haft en fuldag. Känsloshoppare så pass långt!

Som tur är skadas varken min ekonomi eller ekologin desto mer av mina klädval. Alla kläder jag inte använder går i återvinning och en stor del av kläderna jag köper som studerande är återvunna eller skänkta av vänner och systrars garderober. När jag en dag har råd att köpa kläder tror jag på rättvisa, kvalitetskläder om möjligt av ekologiskt material. Framom en slit-och-släng-kultur väljer jag återvinningskulturens använd-och-återvinn. Skillnaden är kanske hårfin för någon men stor för mig; man återvinner inte bara plagget utan också naturen och glädjen av plagget.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar