lördag 2 november 2013

som man frågar får man svar

Har varit på jobb på torget ikväll igen. Är väl knappast många som kan säga sig göra ett hederligt jobb på en lördagskväll på torget?

När jag som ikväll pratar med unga med problem med olika rusmedel så finns det alltid en sida av dem som vill förändras eller i alla fall få någon del av sina liv att fungera bättre. De provocerade ber mig: "säg mig vad det nu är så dåligt med att dricka/röka på/använda droger (du som inte ens själv gjort det)" och vi vet båda att oavsett vilka mirakelsvar jag än skulle ge kan jag inte ge dem ett svar som skulle förändra dem. De är endast de själva som kan ge detta svar och min uppgift blir istället att försöka få dem att fråga sig själva "säg mig varför livsstilen idag inte är hållbart eller varför en förändring behövs."

 Endast när man själv frågar och svarar ärligt i riktning mot förändring kan man komma till insikt och enbart då kan man förändras.

När jag gick hem från jobbet kom en kvinna vinglande förbi mig och störtade sedan plötsligt raklång på asfalten. Först på plats som jag var hjälpte jag henne upp och frågade hur det gick. Min hjälp överraskade henne och med tanke på hennes rusningsnivå önskar jag att hon för länge sedan våga fråga sig själv de viktiga frågorna och likväl vågat svara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar