onsdag 31 december 2014

Nyårslöften

Varje årsbyte kan ses som en möjlighet att göra kommande år bättre. Eller oss som mänskor bättre; mer fullständiga, goda, hälsosamma eller lyckliga. Ett nyårslöfte är ett försök att ändra de saker man ofta upplevt fungerat sämre, eller som behöver extra fokus. Vi lägger mål, eller i detta fall ger löften för att motivera oss. Att förändra oss.

Så här skrev jag inför 2014 angående nyårslöften:

"1. springa (minst) 5 km om dagen.
2. praktisera, skriva klar min gradu och ta ut mina psykologpapper, dvs. bli psykolog.

Nånting mer? Nej, inte då det gäller konkreta mål. Däremot önskar jag mig själv och mina nära lycka, hälsa, harmoni, kärlek och energi i år. För det verkar det aldrig finnas för mycket av, men man kan ju alltid önska. "

Man kan väl konstatera att även i år räckte inte ett löfte för att jag skulle bli klar eller springa mer. Jo, jag försökte. Men det räckte inte. Å jag tror det beror delvis på att jag prioriterade just "lycka, hälsa, harmoni, kärlek och energi" före dessa saker. Ja, å så är man ju rätt lat som mänska också. 

Men det största problemet var nog själva löftet. För löften som är rigida, såsom svartvita löften ofta är, är sällan bra för hälsan, harmonin, lyckan eller kärleken. Å den tar verkligen energi. Men framför allt är det inte givet att jag får "välja precis hur mitt liv ska bli".  För vad livet ger och inte ger, är utanför våra händer. Att vi ger ett löfte är ett försök att ta kontroll över saker förrän vi beräknat in livets osäkra moment. 

Känner jag mig då misslyckad för att jag inte lyckades nå mina mål? Nej. Å de e för att jag inser att mina mål ständigt förändras och att inget personligt mål väger mer än min frihet att lyssna till vad som jag tror är bäst för mig. Å "livet" och det jag tror på vet oftast det bättre än jag. Å vi kan omöjligen veta i december vad som väntar oss om några månader eller vad livet förberett oss.

Men om du vill förändras, välj ett nyårslöfte som inte kräver rigiditet och som utgår från vad du verkligen värdesätter. Skriv ner det och tillåt dig möjligheten att ändra manuskriptet varje månad, efter en bedömning av hur du mått av det och vilka möjligheter du har att följa det i nästa månad. 

För mig blir mitt nyårslöfte något som jag vet jag mår bra av och förändras av, utan att jag behöver prestera. Å som jag värdesätter, men känner att jag behöver lägga tydlig fokus på för att förverkliga, nämligen enkelhet. 

Ett liv i enkelhet kan innebära många saker. För mig innebär det bl.a.

1. Köp och äg mindre. Visserligen planerar vi husköp, men det är de små sakerna som är det som ofta bidrar till att egendomen tynger oss. Jag kommer att göra mig av med mer och tänka mycket mer efter vad jag verkligen behöver å lämna resten i butiken. 

2. Gör mindre. Välj några saker du prioriterar och lägg din tid på det. När du gör en sak, fokusera helt på det och skit i det övriga. Lämna utrymme i kalendern för inget. 

3. Minska tid framför tv, i-phone odyl. Hur mycket minns man slutligen av vad man ser? När jag väl väljer att se på något eller vara aktiv inom sociala medier gör jag det mer kvalitetsinriktat och minskar kvantiteten. 

Som Hellsten skrev" ju mindre du gör desto mer får du gjort". 

Så mitt motto för 2015 blir "enkelhet, närvaro och lita på att livet vill mig väl."

Gott Nytt År!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar