onsdag 29 september 2010

österbottnisk statistik- grundkurs.

När man är ut och festar med en grupp österbottningar i ett annat ställe än i själva österbotten får man en ypperlig chans att se vad som är utmärkande för den österbottniska varelsen i fullt skick. Må väl säga att vj (jag och min forskningsassistent) inte var 99% nyktra när vi fullgjorde denna forskning, men det var endast så att vi kunde bekläda oss in i gruppen utan att dra till oss för mycket uppmärksamhet, vilket kunde ha påverkat hur försökspersonerna reagerat (t.ex. nykter person -> skärper sig)

För det första ska vi undersöka den österbottniska dansstilen.
1. österbottningen har ingen skillnad alls VAD han/hon dansar till. Att musiken hoppar från "pokerface" (gaga) till "eloise" (arvingarna) gör ingenting.
2. österbottningar har ingen skillnad VEM hon dansar till. Så länge personen kan stå medan hon dansar...Nej, vänta det behöver hon/han inte kunna.
3. Att 90% av dansarna tillhör gruppen den österbottniska kvinnan medan 90% av de österbottniska männen står ute och röker skapar en intressant spänning. De 10% av männen som vågat sig ut på dansgolvet får mkt uppmärksamhet av kvinnan, konkurransen är hård mellan kvinnorna, varför oskyldiga kan få sig en armbåge i magen.
4. österbottningar vill att dansgolvet ska se ut som melody pga. av hemlängtan till österbotten (överfullt, svettigt, äckligt golv)

Sen ska vi undersöka den österbottniska dryckeskulturen.
1. österbottningar går aldrig ut och festar nyktra. Inte ens när plikterna kallar dagen därpå.
2. österbottningar tycker om starka drinkar. Varför hälften alkohol (bränkko), hälften något annat som tar bort starka smaken är en vanlig drink bland de unga.
3. österbottningar har vissa svårigheter att beställa rätt drinkar vilket antingen beror på sluddrande ("...en...kåshmåshpulitaan") eller på den österbottniska stilen att säga "giss va jag vill ha" tills killen i baren inte orkar gissa, ger en öl, en kossusnaps och en sur min.

Den österbottniska raggningstekniken.
1. raggar aldrig nykter.
2. raggar alltid full.
3. raggar först när kvinnan riktigt full.
4. raggar på dansgolv.
5. raggar aldrig genom att prata, raggar genom att hoppa bakifrån på oskyldig kvinna utan ögonkontakt före, så kanske det finns en chans att hon låter sig raggas upp.
6. raggar med dig en tjej och skit sedan fullständigt i henne för att leka "hard to get".
7. raggar i stil med hångla upp full tjej på dansgolv, låt henne dra av din tröja på dansgolv och raggar sedan hem med henne när alla andra redan suckat "get a room".
8. raggar seriöst först på morgontimmarna. i stil med "ska vi fa heim ti mett, jag har meir ti drick tär."

Så. Erkänner att denna studie inte endast är österbottnisk-typisk, men jag skulle inte våga generalisera den till andra populationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar