tisdag 2 juli 2013

Fölisön

Jahapp, här hade jag tänkt bjuda alla bloggläsare på ett bildregn av en solig dag i Helsingfors "skärgård" och tagit med kamera å allt. Men förstås märkte jag när jag skulle knäppa den första bilden att kameran varit på i 2 h så ackun var slut. Ingen chans jag går hem igen... Så nu får ni nöja er med en beskrivande text. Eh.

Fölisön e då en ö typ mittemot Hietsu. Vet ni inte var Hietsu är så säger det inte så mycket. Jag tänker inte gå längre in på ämnet. Man kommer till stället förutom på cykel som jag också på benen eller med buss 24. Bussen tar dig framtill en vit bro med en jäkla massa måsar som flyger och nästan flyger i dig alternativt skiter på dig. Inga av öns fåglar eller ekorrar är rädda för dig. Så istället blev jag ganska skraj när de lömskt närmade mig och glodde mig rakt in i ögonen. Kommer nog ha mardrömmar om blodtörstiga ekorrar nu. Tror det fanns såna i ena boken om Hungerspelen också...
 Nåjaa, tillbaks till ön. 

När du väl kommit över den vita, måsskitsmålade bron kommer du till en biljettkassa. Köp ingen biljett. Du får ändå se allt du orkar och har tillgång till wc, vilket kanske är orsaken du far till ön, för det finns inte direkt många gratistoaletter i Hesa. Toaletterna är dock bajamajor av version sommarstuga och eftersom inte alla turister är vana att använda dem så rekommenderar jag att du inte sätter dig på toalettringen. (En man löste problemet genom att kissa vid sidan om bajamajan, så när jag var på väg in i den kissade han nästan på mig.)

Sen är det bara att följa valfri stig. Är du rädd för att gå vilse lönar det sig att följa stranden, eftersom detta är en ö och du då teoretiskt sett borde komma runt den nångång. Vill du se muséobjekten kan du följa skyltarna, men de är på finska, så de är lika bra att följa stranden. Man har dock ansträngt sig att skriva om muséobjekten på skyltar även på svenska. Men det står inte så mycket intressant på dem ändå. I utställningen finns bl.a. ett gammalt stall från Kokkola och en "ledo" från Närpes. Resten har jag glömt, men dessa var definitivt pärlorna.

Om du följt stranden får du inte se dessa, men däremot får du möta ännu fler måsar och andra djur. Du får gå på solvärmda stenar och vid den lilla stranden se en massa människor ligga och sola. Du kan också själv bada. Då kan du vänta dig hala stenar och blågröna alger. Men vattnet är varmt, iaf. Vill du simma på riktigt finns en simanläggning på ön. Tidigare har det funnits en nudiststrand också, men ryktena påstår att folk blev för nyfikna så nudisterna blev sura och for nån annanstans. En del av dem har börjat simma i Åbo simhall istället, där nakensim är tillåtet.

När du börjar vara riktigt trött på att gå kan är du ganska nära bron och har rundat ön. Då kan du stanna på café i det mysiga caféet. Det kostar nog mer än det ser ut att kosta. Men observera, de gillar inte dina kort vid caféet eller glasskiosken, så se till att du har riktiga pengar med.

Hoppas ni inte blev avskräckta, det är inte så hemskt som det låter. Tvärtom är det riktigt fint på ön och jag hade det riktigt bra :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar