måndag 1 december 2014

1:a december, 1:a luckan i lyckokalendern

Hehee, jag älskar ju julkalendrar i alla dess former så nu kör jag en feel good kalender på min blogg. Kalendern är egoistiskt nog planerad för mig själv men ni får gärna hänga med i mina små steg till att adventstiden ska bli en tid av ökat välmående. För jag tror att även om december är en mysig månad så e de också en smått stressig månad, kopplat till krav och konsumtion. 

Jag vill med kalendern fokusera på sånt som ökar lugnet inför jul. Å förmågan att sköta om sig själv. Förmågan att vara stills och ta in det julen står för. Gemenskap, stillhet, väntan, glädje, närvaro. Det står julen för mig iaf för.

Så... första luckan: 
1. Skriv ner en dröm du haft länge, men inte tagit tag i eller känt att du kan uppnå, kanske för att du tidigare misslyckats. Skriv sedan ner alla de saker du kan påverka, för att nå dit. Skriv sedan ner saker du inte kan påverka för att ta dig dit. T.ex. om din dröm är att fara på en interrail med nån vän, kan du kanske påverka din ekonomi för en sån resa, se vilks länder det vore realistiskt att nå, se hur många dagar du kan ta ledigt från jobb från. Det du kanske inte just nu kan påverka är huruvida dina vänner har möjlighet att komma eller inte, men du kan påverka dem genom att prata med många om din dröm å att du söker nån att fara med osv. Skriv sedan ner ett realistiskt, "lagom svårt" delmål i riktning mot detta stora mål om deadlinen för denna är julafton. Skriv vad det konkret innebär att du nåt det målet, t.ex. att du öppnat ett resekonto å sparat 10e/dag dvs 240e på kontot. 

Så. Det är allt du ska göra. Huruvida du är beredd att göra något för det framtill julen är upp till dig. Men du vet att du har möjligheten och att det är realistiskt

Jag tror att en del av vår oro ligger i drömmar eller önskningar vi antingen känner att vi misslyckats med för att vi försökt påverka det vi inte kan påverka, för att målet inom en viss kort tidsram inte varit realistiskt och kanske för att vi inte satt ett konkret mål. När du siktar mot ett mål får du en glöd i dig, när du når ett litet delmål håller du glöden i liv och när du nått det stora målet brinner du å allt känns möjligt. 

Mitt mål hänger ihop med att bli klar med min gradu. Det är inte så spännande att jag ni vill läsa det, men ni kan ju få veta det iaf. Hoppas ni prövar, lycka till! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar