måndag 20 juni 2016

Våga misslyckas!!

Den senaste tiden har jag filosofierat och sökt mycket kunskap kring perfektionism. Detta eftersom jag insett att jag och många (kvinnor) i min närhet kämpar väldigt mycket med det. Jag skulle inte kalla mig perfektionist men jag erkänner definitivt såna drag. Jag har en sårbarhet både från min personlighet och min uppväxtmiljö för perfektionism.

Min pappa berättade att jag som liten, där i 4-5 års ålder,  fick så kraftiga gråtattacker att jag tappade luften helt när jag gjorde ett misstag. När jag gick i 4:an och vi hade förhör i skolan hade jag en gång fått en 6:a i betyg, varpå jag skämdes så mycket att jag förfalskade mina föräldrars underskrift även om jag visste att de inte skulle anklaga mig.

Jag har under min studietid trott att min perfektionism sitter i situationer där jag blir bedömd men insett att den nog sitter i min personlighet. Den följer med mig mest i studier/arbete men också i träning, kroppsideal och när jag ska visa upp mina färdigheter t.ex. i matlagning.

Perfektionism för mig handlar inte om rädslan i att allt inte blir perfekt, utan det handlar om rädslan att misslyckas. Men det räcker för att begränsa ens liv. När rädslan att misslyckas blir tillräckligt stor kommer vi aldrig våga pröva på något nytt, aldrig våga gå utanför våra bekvämlighetszooner och därmed aldrig utvecklas till vår fulla kapacitet.

Rädslan att misslyckas kan därmed hindra en från att leva det liv man vill och göra gott för andra. Tänk dig att du vill bli läkare för att rädda liv. Jag är övertygad om att det inte finns en ända framstående läkare som inte gjort något misstag. Ska rädslan för att misslyckas hindra läkaren för allt det goda hen kan göra med lite erfarenhet? För varifrån kommer erfarenhet? Jo, från många försök. Å vad kommer hända förr eller senare när vi försöker oss på något? Jo vi kommer att misslyckas och därmed lära oss!

Så fort vi försöker undvika misslyckanden så kommer vi att kväva allt som ger oss livsglädje, nyfikenhet och arbetsglädje. Det finns så mycket erfarenhet, kreativitet och glädje att vinna på om vi bara tillåter oss och vågar misslyckas. 

Mitt nya motto ska bli "ett misstag om dagen är bra för magen". För det man tränar på blir man bra på, å jag vill bli bra på att misslyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar