tisdag 18 oktober 2016

Hemligheten bakom varaktiga och konstruktiva relationer

Läste igår en bra artikel som försökte belysa hemligheten bakom fungerande (kärleks)relationer. Artikeln baserade sig bl.a. på Gottmans studier om vilka aspekter son förutser om en relation kommer hålla i längden. Ni kan själv gå in på artikeln här, men i korthet kan man väl sammanfatta så här:

1. I relationer som håller är man generös med bekräftelse och validering. Bekräftelse och validering handlar inte så mycket om komplimanger som att besvara den andras försök till kontakt. I konkreta termer handlar detta ofta om att visa genuint intresse för vad den andra säger och att vara närvarande för den andra. Ofta kommunicerar vi ju något i försök att nå den andra och då är det helt avgörande att den andra svarar på det, även fast man är trött eller arg. 

2. I relationer som håller kan man gräla konstruktivt och med värme. Man sätter aldrig relationens trygghet på spel, man hotar inte med att göra slut. Man ringar inte in den andra som ett problem, utan beskriver vad problembeteendet är och förklarar hur det får en att känna sig, samt ger ett förslag till alternativt beteende. Man är även förstående för att misstag kan bero på olika saker och är flexibel för att ens egen förklaring inte nödvändigtvis är den rätta.

3. I relationer som håller fokuserar man på det positiva och det som man är tacksam för, istället för att kritisera och ständigt poängtera det negativa. Man skapar en relation av respekt och tacksamhet istället för att söka fel i den andra.

4. Relationer som håller bygger på vänlighet och konstruktiv kommunikation. Vänlighet och emotionell stabilitet är de faktorer som bäst förutspår om relationer ska hålla. Det handlar om att visa omtanke, empati och förståelse även i svåra situationer. Vänlighet innebär inte att man inte får visa sin ilska och besvikelse för partnern, utan det handlar om hur man visar den. Istället för att spy galla över den andra kan man beskriva hur man känner och varför man känner så, samt ge en ärlig möjlighet för den andra att förklara sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar